Полша е заявила готовност да помогне с ремонта на български изтребители

...
Полша е заявила готовност да помогне с ремонта на български изтребители
Коментари Харесай

Полша може да помогне за ремонта на български МиГ-29

Полша е декларирала подготвеност да помогне с ремонта на български изтребители МиГ-29. Това стана ясно от изказване на президента Румен Радев след среща с полския му сътрудник Анджей Дуда, който е на работно посещаване у нас. Това се постанова, защото ресурсът на изтребителната ни авиация изтича до края на годината, а ескадрила F-16 в оперативна подготвеност можем да чакаме към 2030 година

" Единни сме в нашата оценка за тази неприемлива и братоубийствена война сред два приятелски славянски народа, както и в нашия взаимен апел за нейното неотложно преустановяване и реализиране на мир с напъните на дипломацията ", сподели Радев във връзка войната в Украйна и посочи, че тази война е опасност за интернационалната сигурност.  " Пред очите ни се срутва градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, дружно с Полша, сме единни в напъните си за укрепването на източния фланг на Алианса, за създаване на нужните условия за въвеждане в деяние на проектите за степенуван отговор според от степента на заканите ", добави президентът. " Формирането на многонационални бойни групи е единствено част от тези старания. Това обаче не анулира огромната отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско държавно управление – да градим и развиваме личен защитителен потенциал. България не може да бъде част от новата отбранителна идея на Алианса без действителни и модерни отбранителни качества ", посочи той.

Румен Радев уточни, че преди дни Анджей Дуда е подписал Закон за защита на отечеството. Там се основава специфичен фонд за поддръжка на въоръжените сили, а в учебните заведения се връщат детайли от образованието по защита. Държавният глава регистрира, че и в Румъния са подхванати сходни ограничения. " В тези страни от години е в ход дълбока рационализация на въоръжените сили. Полша с изключение на своите съвременни близо 50 F-16, чака и своите F-35. Наред с това в тези страни се поддържа и експлоатира и съветско въоръжение в полза на националната защита ", регистрира Радев. По този мотив той установи, че дългогодишното неглижиране на проблемите на защитата в България са довели до недостиг на качества. И в този момент са нужни неотложни ограничения за неговото превъзмогване.  " Особено сериозен в България е казусът с изтребителната авиация, където ресурсът на моторите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна подготвеност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да чакаме вероятно към 2030 година ", посочи президентът.

По думите му, в случай че България не предприеме незабавни ограничения в тази посока, рискуваме да " загробим "  110-годишната ни военна авиация и " да се молим на комшиите "  да поемат нашите задължения. " Да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически отговорности. И не на последно място – да компрометираме самия план за придобиване на F-16, тъй като няма да има кой да лети на него и да го обслужва ", изброи рисковете президентът.

Полският президент е изразил подготвеност неотложно експертни екипи да обсъдят опцията за оказване на подпомагане на България за поддръжката на МиГ-29 с опциите на полската промишленост и военновъздушни сили. " Единни сме и в нашето схващане за нуждата от взаимност и обединени старания за гарантирането на нашата сигурност в бъдеще. Това за нас значи освен развиване на личния защитителен потенциал. Означава доста повече взаимни учения и тренировки с нашите съдружници на източния фланг и нараснала ситуационна информираност. Означава по-голяма резистентност на подвижността и на системата на логистика ", безапелационен е Румен Радев.

Президентът работи дружно с сътрудниците си от Румъния и Гърция, с цел да се усъвършенства инфраструктурната съгласуваност – жп, шосейна и тръбопроводи за гориво от гръцките пристанища, през България към Румъния. С президента Дуда е разискал и опцията да се построи такава система от тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. Този метод ще бъде препоръчан и на идната Среща на върха на НАТО след два дни.

" Оставаме единни и в нашата ангажираност за оказване на помощ на всички, които търсят избавление от войната. Забележителен е образецът на Полша, където към този момент са признати над 2 милиона бежанци от Украйна ", акцентира още Румен Радев. България към този момент има оказана поддръжка на над 100 000 украински жители и страната ни поставя всички старания те да получат заслон, храна, медицински грижи, работа и обучение, подсети той. " Нашият взаимен апел към Европейски Съюз е за поддръжка в дълготраен проект за това съществено натоварване за нашите страни, само че това е и наш дълг, от който няма да се откажем ", сподели президентът.

Румен Радев и Анджей Дуда са разискали и общите старания за продължение на оказване на филантропична поддръжка за Украйна. Българският президент прикани българското държавно управление за разглеждане на опцията за изпращане на самостоятелни защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски, изключително с акцент на регионите, където доминира българско малцинство, подложено на обстрел.

Полският държавен глава дефинира дейностите на Русия в Украйна като военни закононарушения и изрази вяра, че виновните за протичащото се ще бъдат изправени пред интернационалните съдилища. " Руската войска се държи в Мариупол по същия метод, по който нацистите са бомбардирали Полша през Втората международна война. Затова се надявам, че на срещата на върха НАТО ще отбрани по еднопосочен метод народа и суверенитета на Украйна. За да задържим съветската експанзия, би трябвало да сме сплотени и твърди и това, което ще надигнем пред Русия, би трябвало да е толкоз мощно и сдържащо, че здравият разсъдък да предотврати тази лакомия за разширение на границите за сметка на други страни ", акцентира сподели Дуда.

" Русия в този момент демонстрира какво е боен гнет, само че преди ни е показвала какво е енергиен шантаж. " - сподели полският президент.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР